16.3.07

Kaleidoskopski svetlucavo

Posetila sam izložbu crteža i slika Miroslava Antića u Galeriji `73 koja je pod nazivom Mika i prijatelji bila organizovana u saradnji sa OŠ „Miroslav Antić“ i gospođom Ljiljom Antić čijoj privatnoj kolekciji pripadaju radovi koji su bili izloženi. Dominirale su slike iz ciklusa „Suncokreti“ koje su nastale u poslednjoj fazi Mikinog stvaralaštva, u prvoj polovini osamdesetih. Moj utisak je da neke od njih nose atmosferu bola i užasa, a neke – plave, ali umorne nade... Osim toga, sve nekako svetlucaju i prelivaju se, kao kaleidoskopska šarena stakalca, stvarajući neprestano nove prelive i oblike. U pozadinih nekih vidljivi su stihovi, ne uvek čitljivi. Bio je izložen autoportret i više porteta Miroslava Antića koje su naslikali njegov sin Igor, Momo Kapor, Milić od Mačve, Milan Konjović i još nekoliko autora. Pored toga, tu su se našla tri akta, poneki buket cveća i poneka ptica... Ova izložba radova Miroslava Antića organizovana je u Beogradu nakon dugog niza godina, a slična je održana u Novom Sadu prošle godine o čemu više možete pročitati ovde.

2 comments:

Devilette said...

Da, nije uzalud Mika tragao za svetloscu...to traganje se vidi i na njegovim slikama...kao i borba za svetlost zivota. Bila sam ocarana suncokretima, ostala bukvalno bez daha....

Bilja said...

„Sam je govorio da je prava tema njegovih slika svetlost. (…) Za njega je svetlost bila nešto više nego vizuelna pojava. Ona je za Antića u poetskom smislu reči bila metafora samog života.“ (Đorđe Kadijević)