16.2.08

Prvo pismo












Sebi u odbranu imao bih da navedem ona nedeljna popodneva u stanu koji sam s vama delio osam godina. Tri zida, a umesto četvrtog: veliki prozor što gleda na reku i most kojim tutnje vozovi.


Tristo metara levo, na samoj obali, nalazi se mesto gde je nekad, u svojim usamljeničkim šetnjama, dolazio Ajnštajn, da razgovara sam sa sobom, vo vremja ono kad je bio mladi zet Marićevih. Infeld za njega kaže: „Veruje se da danas stvarno vidimo tri četvrtine tog kosmosa koji je Ajnštajn obuhvatio samo mislima i jednačinama.“

Razumeti se u arhitekturu svemira, pre svih, i to tu, pod mojim prozorima, dok ja i dalje uporno i beslovesno zamuckujem prijateljima u kafani, večito istim prijateljima, u večito istim kafanama, večito iste stihove, uveren da svaki dan izgovaram nešto novo – pa to mora jednom i da zabrine.

(...)

„Ja ne mislim da to dobro znam, ali znam: ni neznano mi nije.“ Ja stvarno ne mislim da vas dobro znam, ali ni neznani mi niste. Dozvolite, zato, da pljunem u pravcu onog grada gde ste me ostavili da vas čekam.

Valjalo bi posvetiti tri godine života crtanju geografskih karata. Na svakoj karti namerno izostaviti taj grad. Njega inače već odavno savršeno nema.

6 comments:

Anonymous said...

...ja sam rijeka, na karti plava linija, moras da me zaledis ako zelis da me zaustavis...ja sam vatra plavog plamena...ja sam vizantijsko plavo u njegovim ocima...

Anonymous said...

Biljo potrebna mi je tvoja pomoc. Iz kojih su zbirki ove objavljene pesme u tvom blogu.
Bosonoga pesma
Kroj
Skoljka je zena
Kad ti izgovaram ime
Prva ljubav
Usne
Solaris
Urezi svoju ljubav
Ej, da mi je tebe sresti
Pesma za nas dvoje
Posto si ih ti objavila verovatno mozes da mi odgovoris.
Hitno mi je, zavrsavam rad
Pozdrav, Srdjan

Bilja said...

Srđane, izvoli reference za većinu pesama koje si tražio, za neke bi trebalo dodatno da prelistam knjige, ali nemam sada vremena. :(

Skoljka je zena - knjiga KROV SVETA, BRATSTVO-JEDINSTVO, NOVI SAD, 1974. (u sklopu dela knjige RASKRŠĆE)

Kad ti izgovaram ime - knjiga KONCERT ZA 1001 BUBANJ, PROMETEJ, 1998. (u sklopu poeme KONCERT ZA 1001 BUBANJ, MALI KAMENI NOKTURNO)

Prva ljubav - knjiga PRVA LJUBAV, MLADOST, ZAGREB, 1978.

Usne - knjiga PRVA LJUBAV, MLADOST, ZAGREB, 1978.

Solaris - knjiga KONCERT ZA 1001 BUBANJ, PROMETEJ, 1998. (u sklopu dela knjige PLAVO NEBO)

Ej, da mi je tebe sresti - knjiga KONCERT ZA 1001 BUBANJ, PROMETEJ, 1998. (u sklopu dela knjige SPOMENAR, pesma se zove BELO)

Pesma za nas dvoje - knjiga KONCERT ZA 1001 BUBANJ, PROMETEJ, 1998. (u sklopu dela knjige PLAVO NEBO)

NAPOMENA: ja najčešće objavljujem samo delove pesama i naslov koji dajem postu retko odgovara originalnom naslovu pesme.

Anonymous said...

Antic me uvek podseti da je svet lep, cudesan i da u zivotu treba da se uziva...
Srdjane, Hvala Vam puno na ovom blogu.
Milica

Anonymous said...

Biljo, oprostite mhinalno sam zbog prethodnog komentara napisala Srdjan, umesto Biljana. Jos jednom svi komplimenti za blog.

Bilja said...

Hvala, Milice... Od srca...